Vildjäst på fikon – superbra alternativ till surdeg

Vildjäst är ett bra alternativ för den som tycker att det är för bökigt att hålla en surdeg i liv men ändå vill baka ett långjäst bröd på naturlig jäst. När vildjästen är färdig kan den förvaras i kylen, redo att användas när du ska baka! Perfekt att ta fram när du vill göra ett härligt levain.

Ingredienser

8 st ekologiska fikon
3 msk honung
3 msk råsocker
2 dl ljummet vatten

Så här gör du vildjästen

Börja med att blanda alla ingredienser i en burk  se till att inte locket sluter tätt. Jag använde en klassisk syltburk och tog bort gummipackningen. Låt stå i 4-5 dagar tills fikonen flyter upp, det luktar alkohol och det börjar bildas bubblor på ytan. Då är vildjästen klar! Sila av fikonen och ställ vildjästen i kylen (den håller i ett par månader).

Så här ser det ut när jästen är klar;

fikonen flyter upp till ytan när vildjästen är klar